Тренинг за истражувачко новинарство во областа на финансиското и економското известување

Објавено во Вести

gacovv

Од 30. септември од  2. октомври во Охрид беше одржан тренинг за истражувачко новинарство во областа на финансиското и економското известување. На третиот по ред тренинг во рамките на проектот поддржан од ЕУ „Истражувачко новинарство за поттикнување на реформи“ учествуваа новинари од 10 медиуми од земјата.

Предавачи на тренингот беа Павле Гацов,  претседател на Здружението на даночни советници и Крсто Несторов, даночен советник и овластен ревизор. Предмет на обуката беа:

  • финансиската анализа како истражувачка алатка,
  • познавањето и разбирањето на финансиските настани како предуслов за длабочинско известување,
  • читање, разбирање и анализирање на компаниските финансиски извештаи,
  • даноците во вкупните приходи на РМ, патот од даночното планирање до даночната евазија, даноците во меѓународното деловно опкружување и можностите за препознавање на потенцијалните затајувања и
  • вкрстена анализа на микроекономските категории.

Во делот на практичната работа новинарите заедно со предавачите анализираа финансиски извештаи на компании и јавни претпријатија, потоа даночните приходи во Буџетот во временска низа од 10 години како и вкрстено анализирање на макроекономските категории (јавниот долг на земјата, растот на БДП и вработеноста).

Повеќе

Тренинг за истражувачко новинарство во изборниот процес

Објавено во Uncategorized

DSC07602

Од 16. до 18. септември во Охрид беше одржан тренинг за истражувачко новинарство во изборниот процес. На тренингот кој е дел од проектот поддржан од Европската Унија „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“ учествуваа новинари од 13 медиуми од земјата.

Предавачи беа Росана Алексоска и Златко Димитриоски од Граѓанската асоцијација Мост, Ана Јаневска Делева од Транспарентност Македонија, Џабир Дерала од Здружението Цивил и Тамара Чаусидис од Балканската истражувачка мрежа (БИРН).

Во рамките на тренингот беа опфатени значењето на примената на техниките на истражувачкото новинарство во текот на изборниот процес, формите на притисоци врз гласачите, формите на корупција на изборите, избирачкиот список како извор на злоупотреби, тесните врски меѓу парите и политиката, како да се истражуваат и докажуваат злоупотребите во текот на изборната кампања, прибирање на релевантни информации базирани на факти во текот на изборниот ден и како да се подобри новинарското известување за изборниот процес.

 

 

 

Повеќе

Анализа на резултатите од мониторинг на известувањето на медиумите

Објавено во Uncategorized

kaverr Мониторингот на медиумите за проценка на квантитетот и на квалитетот на истражувачкото и на аналитичкото новинарско известување се спроведува во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“.

Основна цел на мониторингот е да обезбеди доволно, квалитетни и релевантни, информации за оцена на застапеноста и квалитетот на истражувачките и аналитичките новинарски текстови, како и за темите и областите на кои се однесуваат тие текстови.

Анализа на резултатите од мониторингот на известувањето на медиумите

Повеќе

Традиционалните медиуми во Македонија немаат истражувачко новинарство

Објавено во Вести

vistinomer slika

Традиционалните медиуми не се заинтересирани за истражувачки стории. Методолошки издржано и сериозно истражување спроведено во март, април и мај годинава, во кое беа опфатени 10 традиционални медиуми во Македонија, покажа дека истражувачкото новинарство е мртва буква на хартија. Практично и да нема истражувачки текстови, бидејќи процентот е под 1 отсто. Оттука, не е зачудувачко и многу малото влијание на јавноста врз јавните политики и излезните решенија за актуелната политичка криза.

Повеќе

ИСТРАЖУВАЧКОТО НОВИНАРСТВО Е ПРОТЕРАНО ОД МЕДИУМИТЕ

Објавено во Вести

слика утрински

Едвај 5 отсто од содржините објавени во медиумите се истражувачки приказни и анализи. Најмногу анализи и истражувања се однесуваат на темата економија, политичката криза и избори, а многу малку за корупција или за животен стандард. Повеќе од половината од истражувачките стории не се најавени на насловните страници или во ударните вести. Самостојното истражување било повод за мал број текстови и само 24 отсто произлегле како оригинално истражување. Повеќе од половина од текстовите (54 отсто) имаат три и повеќе извори, но сепак, значаен дел од нив воопшто немаат извор (9 отсто) или имаат само еден извор. Во дури половина од текстовите нема или е застапена само една страна од приказната. Државните институции се најчест извор на информации, па во дури 23 отсто од текстовите како извор се појавуваат Владата или министерствата. Во доминантен тел од текстовите нема или не може да се оцени дали новинарот има документи.

Утрински весник

Повеќе

Новинарството е протерано од редакциите

Објавено во Вести

слика точка
Истражувачкото новинарство во македонските медиуми слабо се користи како новинарска форма, па така само 0,4 отсто од сите објавени текстови биле истражувачки, а 4,6 анализи, покажа мониторингот што е спроведен од март до мај 2016 година во десет медиуми.

Во овој период биле објавени 125 истражувачки стории, на економски теми и актуелната политичка криза, а мал број се однесувале на откривање случаи на корупција или на теми кои би помогнале да се подобри одреден сегмент од животот на граѓаните.

Како што појасни Сабина Факиќ од Центарот за граѓански комуникации, истражувачките стории најчесто биле најавувани на насловните страници од весниците или, пак, на форшпан на телевизиите, но во просек ја заслужиле 21 страница од весникот или во вестите биле објавувани во просек во 13 – тата минута.

Точка

Повеќе

Новинарството е протерано од редакциите

Објавено во Вести

макфакс-слика
Истражувачкото новинарство во македонските медиуми слабо се користи како новинарска форма, па така само 0,4 отсто од сите објавени текстови биле истражувачки, а 4,6 анализи, покажа мониторингот што е спроведен од март до мај 2016 година во десет медиуми.

Во овој период биле објавени 125 истражувачки стории, на економски теми и актуелната политичка криза, а мал број се однесувале на откривање случаи на корупција или на теми кои би помогнале да се подобри одреден сегмент од животот на граѓаните.
Како што појасни Сабина Факиќ од Центарот за граѓански комуникации, истражувачките стории најчесто биле најавувани на насловните страници од весниците или, пак, на форшпан на телевизиите, но во просек ја заслужиле 21 страница од весникот или во вестите биле објавувани во просек во 13 – тата минута.
Според неа, тоа значи и дека и самите медиуми биле свесни дека истражувачката сторија нема таков квалитет за да биде носечка вест во текот на денот. Таа посочи и дека ретко некоја истражувачка сторија кај нас се презема од медиумите, ако се земе предвид дека во последно време тренд е истражувачки стории да се појавуваат на порталите, а традиционалните медиуми стагнираат во тој поглед. 

Макфакс

Повеќе